Liiton uutiset

AKT uutisia

AKT yhdessä SAKlaisten jäsenliittojen kanssa työllistävät nuoria 4H:n Taimiteolla (26.11.2020)

4H:n Taimiteossa tehdään konkreettisia toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Toimintamallin tavoitteena on lisätä hiilinieluja Suomeen ja istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa noin 20 miljoonaa uutta puuta. SAK:n ja sen jäsenliittojen sponsoroima metsä on kuuden hehtaarin kokoinen. Noin 12 000 taimen istuttaminen mahdollistaa 115 työtuntia ja työllistää 10–15 nuorta, joille maksetaan työehtosopimuksen mukaista urakkapalkkaa. Taimiteossa työllistetään pääosin peruskoulun päättäviä nuoria, joista valtaosalle taimien istuttaminen on ensimmäinen kesätyö. Nuorten palkkauksen lisäksi rahaa kuluu muassa muun maanhankintaan, taimien ostoon, maanmuokkaukseen, nuorten rekrytointeihin, työnohjaukseen ja markkinointiin. Taimiteoilla pyritään lujittamaan nuorten luontosuhdetta ja lisäämään nuorten tietoutta metsien tärkeydestä.

SAK:n Jarkko Eloranta: Suomi tarvitsee nyt vastuunkantajia ja työelämän muutosta (19.11.2020)

Jarkko Eloranta totesi, että Suomi on pärjännyt koronavuoden taloudellisesti mitattuna hyvin – kiitos sopimisen kulttuurin. Hänen mielestään tällä tiellä on hyvä jatkaa tulevaisuudessakin. – Näinä vaikeina aikoina tarvitaan vastuunkantajia, ei rivistä taakse poistuvia. Palkansaajat kantoivat vastuuta omalla kukkarollaan kikyssä, kantoivat vastuuta omalla kukkarollaan kevään koronapaketeissa ja ovat ottaneet tosiasiallisesti käyttöön vientivetoisen työmarkkinamallin. Emmekä taida työllisyysneuvotteluistakaan saada tulosta ilman palkansaajien panosta. Työllisyyden edistäminen vaatii myös työelämän muutosta. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometri ja SAK:n työolobarometri kertovat samaa karua kieltään: työssä koetaan kiirettä, painetta, riittämättömyyttä, jaksamisen ongelmia ja mielenterveyden horjumista. – Olemme ymmärtäneet, että työtä pitää muokata työkykyyn sopivaksi, mutta ymmärrys ei vielä ole jalostunut laajamittaisiksi teoiksi.

Jape Lovén SAK:n edustajistossa: Vahvan tehtävä on tukea heikkoa (19.11.2020)

Koronan vaikutukset tulossa myös kuljetusten rahtipuolelle. SAK:n edustajiston kokouksessa AKT:n kokousedustajana puhunut ahtaaja Jape Lovén totesi, ettei työttömyysturvan leikkaus luo työpaikkoja. − Mikäli se toteutuu, on ikääntyvien palkansaajien työsuhdeturva huolehdittava paremmalle tasolle. Työkyvyttömyyseläkkeisiin ei saa puuttua lainkaan heikentävästi.  Lovén totesi myös, että SAK:lla ja koko työväenliikkeellä on oltava valmiudet toimintaan hallituspohjasta riippumatta silloin kun heikompia ollaan kurittamassa.  − Vahvan tehtävähän on tukea heikkoa, hän totesi.  Lovén korosti myös, että vihapuheet ja -toimet torpattava. Ei uutisia, asiat hoidossa − Oman alani TES-kiuas on tulilla, mutta löylyjen määrää tai tasoa on vielä aikaista arvioida. Pahimmassa tapauksessa luette siitä lehdistä ensi vuoden alkupuolella. Jos uutisia ei näy,

AKT:n valtuusto hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion (18.11.2020)

AKT:n valtuusto hyväksyi tänään liiton ensi vuoden talousarvion ja toimintasuunnitelman. Liiton jäsenmaksu vuonna 2021 on 1,8 prosenttia. 

Marko Piirainen AKT:n valtuustossa: Työmarkkinakiuas lämpenee (18.11.2020)

AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan koronan varjolla on tehty vuosikymmenten kovalla työllä aikaansaatujen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden ravisuttavia päätösyrityksiä. Viimeksi asialla oli Metsäteollisuus ry., joka hyökkäsi vientiteollisuuden palkansaajia vastaan ilmoittamalla, ettei järjestö ole jatkossa työehtosopimuksia tekevä työmarkkinaosapuoli vaan ainoastaan elinkeinopoliittinen toimija. − Miten tämä kuulostaa niin tutulta? Kaikki muistamme, kuinka Elinkeinoelämän Keskusliitto EK irtaantui samaisella sääntökikkailulla keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen tekemisestä. Piiraisen mukaan tämä on jatkoa elinkeinoelämän yritykselle hyvinvointivaltio Suomen romuttamiseen. Hän uskoo kuitenkin, että Paperiliitolla ja Teollisuusliitolla on omalta osaltaan keinonsa pysäyttää kehitys. − Totean kuitenkin jo tässä vaiheessa, että jos ay-liikkeen yhteistoimia tarvitaan yleissitovien työehtosopimusten puolustamiseksi, me olemme siihen valmiita. Oma arvioni on,